Başka bir elektronik veriye eklenen ya da başka bir elektronik veriyle mantıksal ilişkisi yer alan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik dataya e-imza adı verilmektedir.
Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan e-imza, 5070 Sayılı elektronik İmza Kanunu uyarınca, yürürlüğe girmiştir. Elektronik işlemlerde gönderilen bilginin üçüncü şahıslar tarafından müdahale edilmediğini, inkar edilemeyeceğini ve sadece gönderen kişiye ait olduğunu garantiler. E-imza, elektronik ortamda yapılan her türlü işlemde kişilerin kimlik bilgilerini doğrulamakla kalmaz aynı zamanda garanti altına alır.
E-imza oluşturmak için kullanılacak olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirim yapan yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılara (ESHS) yapılan başvuru ile gerçekleşir.
E-imza sahibi olmak için tüm işlemleri tamamladıktan sonra ödemenizi ister kredi kartı, ister havale isterseniz EFT veya nakit olarak kolayca yapabilirsiniz. Sizi ziyarete gelecek olan başvuru ekibimiz çeşitli ödeme seçenekleri ile size yardımcı olacaktır.
E-imza başvurunuzun tamamlanması için kimlik kontrollerinin yapılması şarttır. Sürecin başarıyla sonlanması için kayıt ekibimiz sizi ziyaret edecektir. Yapılan bu ziyaret kapsamında
Adreste Kimlik Kontrolü ve Kurulum Hizmeti ile gerekli süreç tamamlanır.
Adreste Kimlik Kontrolü ve Kurulum Hizmeti, ekibimizin sizi ziyaret etmesi sırasında kimliğinizi kontrol etmesi ve e-imza sürecinin tamamlamasıdır.
Bunun için kişinin kimliğinin aslının yanında olması ve bunu ibraz etmesi yeterli olacaktır.
Almış olduğunuz e-imza, Nitelikli Elektronik Sertifika alındığı tarihten itibaren talep edilen süre dikkate alınarak 1 ila 2 veya 3 yıla kadar geçerliliğini korumaktadır.
Elektronik imza paketi aşağıdaki ürün ve hizmetlerden meydana gelir:
E-imzanızı;
Elektronik imza kişiye özel üretildiği için iadesi olmaz.
Tıpkı ıslak imzada olduğu gibi e-imzada da kişinin uyması gereken yükümlülükler ve dikkat etmesi gereken şartlar vardır. İmzaladığı ve kendisine bir nüshası verilen nitelikli elektronik sertifika kullanıcısı sözleşmesinde söz konusu yükümlülükler ve şartlar muğlaklığa yer bırakmaksızın açıkça belirtilmiştir. Sözleşmede, Elektronik İmza Kanunun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği’nin 15. maddesinde Nitelikli Elektronik Sertifika Sahibinin Yükümlülükleri başlığı altında belirtilmiştir. Yanı sıra bu bildirim 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun Madde 14 yükümlülükleri kapsamında uygulanmaktadır.
E-imzanızı bilgisayarınızda kullanmak için tarafımızla iletişime geçmeniz yeterli olur.
E-imzanızı kaybetmeniz durumunda iptali için hemen 08505322314 nolu hattımızı aramanız gerekmektedir.
Text, Word, PDF formatında bir dokümanda e-imzamı kullanabilir miyim, başka bir programa ihtiyaç var mı?
Bilgisayarınızda yer alan herhangi dosyayı (text, word, excel vb.) imzalamak için yardımcı bir programa ihtiyacınız olacak. İmzalamak istediğiniz dosyaya göre değişen bu programlar aracılığıyla dosyalarınızı imzalayabilirsiniz. İmzalı dosyalarınızı doğrulayabilirsiniz.
Web tabanlı e-posta uygulamalarla e-postalarınızı imzalamanız mümkün değildir. E-postalarınızı imzalayabilmek için MS Outlook ve benzeri bir e-posta uygulamasına ihtiyacınız olacaktır.
Böylesi bir sorunla karşılaştığınızda giriş sayfasından “Sisteme Giriş”e tıklamanız ve “Elektronik imzalı giriş”i seçmeniz gerekmektedir. Ardından “Kart Tipi Seçme” sekmesinde; Kart Tipi TUBİTAK AKİS olarak işaretlemeniz yeterli olacaktır.